Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2022 13:45 - Гимнастика за начинаещи математици - III
Автор: georgedt Категория: Лични дневници   
Прочетен: 332 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.06.2023 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Обем на правилна четириъгълна пирамида
 Този пост е провокиран от един учебник за десети клас по стереометрия в който се твърди, че измерването на обема на пирамидата не може да бъде направено директно, затова се налага измерването и да бъде направено като запълваме обема и с помощта на други познати вече фигури. Не съм съгласен с горното твърдение. Ето защо!
 Знаем, че дължината, широчината и височината на куба са с равни дължини, затова ги обозначаваме с буквата "a". Основата на куба "В" е произведението на дължината по широчината му (В = а*а), а обемът на куба "V" е произведението на основата по височината му (Vкуб = В*а).
Вземаме един куб и мислено го разрязваме по диагоналите му. Получаваме шест (6) еднакви пирамиди, на които основата е същата като на куба. Височината (h) му е два пъти по-къса от височината на куба или (a = 2*h) Заместваме във формулата на куба и за обема на пирамидата получаваме [Vпир. = (В*a)/6]. Заместваме височината на куба и получаваме формулата [Vпир. = (2*В*h)/6]. Разделяме (съкращаваме) числителя и знаменателя на две (2) и за обема на пирамидата получаваме формулата:
  Vпир. = (В*h)/3.   Значи можело да се направи и с малко математическа гимнастика за начинаещи математици, нали!  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgedt
Категория: Лични дневници
Прочетен: 70600
Постинги: 81
Коментари: 67
Гласове: 76
Архив
Блогрол